Home » AiREAS » Eindhovense kracht van het burger initiatief

Eindhovense kracht van het burger initiatief

Gemotiveerd door de komst van de CreatiVelo uit Luxemburg, een bakfiets op weg naar de klimaatconferentie in Glasgow, tonen wij de positieve voorbeelden in Eindhoven rondom klimaat bewustzijn en burger daadkracht, vaak in samenwerking met de lokale bestuurders in de stad. CreatiVelo zal op woensdag 13 oktober en donderdag 14 oktober video’s opnemen in de stad. Als voorproefje heeft de Stad van Morgen vanuit de AiREAS (luchtkwaliteit en gezondheid) deelname aan het klimaatfestival dit weekeinde in The New Block (Strijp-S) een zevental deelnemers gevraagd om hun bijdrage aan het klimaat in het kort toe te lichten.

De pitchen zijn in het Engels omdat we ze delen via social media ter inspiratie van de rest van de wereld, én we nemen ze mee naar COP26, de klimaattop in Glasgow in november dit jaar, om de kracht van het burgerinitiatief en onze netwerken te laten zien. Geniet hierbij al mee van een stukje Eindhovense inspiratie….

Dit is Joyce. Zij organiseert met haar team het klimaatfestival en wil dit jaarlijks laten terugkeren als bron van verbinding en inspiratie.

En dit is Anuj. Hij komt uit India maar woont nu in Eindhoven. Hij heeft zich aangesloten bij People for Planet om de dialoog over het klimaat verder vorm te geven.

Of Eva. Zij is raadslid in Eindhoven en zet zich in voor de systeemtransitie via de politiek en heeft ook haar eigen persoonlijke initiatieven.

En Rik uit de Irisbuurt. Samen met zijn buren hebben ze een deelauto coöperatief opgezet. 2 auto’s delen ze tussen 15 mensen. Zo besparen ze veel kosten, leren ze hun buren beter kennen en sommen vele voorbeelden op door niet te “hebben maar de delen”.

Niet te vergeten, Joris! Hij was boos op de wereld en teleurgesteld in de politiek. Totdat hij zich aansloot bij Extinction Rebellions en inzag dat hij veel zelf kon bijdragen aan de veranderingen.

Ook de Belgisch/Filipijnse Eindhovense, Roxanne, draagt haar steentje bij. Via een leuk spel daagt ze mensen uit tot bewustwording van eigen gedrag en wat men zelf kan bijdragen aan onze leefomgeving.

En tot slot in deze serie de filosoof Peter die graag omdenkt. “Als ik afval op straat kan gooien dan kan ik het ook oppakken”. Dit is zijn filosofie die hij met allerlei mensen tot uitvoering brengt. Een miljoen kleine, nagenoeg onzichtbare acties samen maken één grote zichtbare beweging!


1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: